Europe Direct Varsinais-Suomi järjesti keväällä #EUjaminä-taidekilpailun, jonka tarkoitus oli kannustaa nuoria miettimään, miten EU vaikuttaa heidän elämäänsä ja miten se näkyy heidän arjessaan. Jaetulle ensimmäiselle sijalle pääsivät 16-vuotias Olivia ja 15-vuotias Vilmiina. Kysyimme heiltä teosten taustoista ja ajatuksista niiden takana.

Tätä on Turun Eurooppa-foorumi:

  • Turun Eurooppa-foorumi on vuosittainen poliittisen sesongin avaus, jossa pohditaan Suomen roolia Euroopassa ja Euroopan unionissa. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2018.
  •  Foorumi tarjoaa ajankohtaista EU-tietoa sekä edistää avointa, tutkittuun tietoon perustuvaa laajaa keskustelua kansalaisten ja päättäjien kesken.
  • Vuonna 2019 erillisiä tapahtumia oli kolmen päivän aikana yli 50. Lähes kahden sadan asiantuntijan ja vaikuttajan kanssa keskustelemassa oli 6000 osallistujaa niin paikan päällä kuin verkon välityksellä.
  • www.europeforum.fi
  • Eurooppa-foorumi Facebookissa
  • Koostevideo vuoden 2019 Eurooppa-foorumista
  • #eurooppafoorumi #europeforum #turku

Europe Direct Varsinais-Suomi järjesti keväällä maakunnan yläkoululaisille, lukiolaisille ja ammattikoululaisille #EUjaminä-taidekilpailun, jonka tarkoitus oli kannustaa nuoria miettimään, miten EU vaikuttaa heidän elämäänsä ja miten se näkyy heidän arjessaan. Europe Direct -tiedotuspiste on perinteisesti järjestänyt toukokuussa Eurooppa-päivänä ohjelmaa koululaisille. Tänä vuonna koronatilanteen takia päätettiin ottaa luovat keinot käyttöön ja antaa mahdollisuus ilmaista mielipide taiteen keinoin. 

#EUjaminä-taidekilpailun suojelijana toimii varsinaissuomalainen Euroopan parlamentin jäsen, MEP Ville Niinistö. Niinistö oli mukana myös palkintoraadissa valitsemassa kilpailun voittajia.

Myös Turun Eurooppa-foorumin vuoden 2020 teema on Suomen 25-vuotinen EU-matka ja katseen suuntaaminen tulevaisuuteen. Tänä vuonna halutaan nostaa mukaan erityisesti nuorison mielipiteitä ja keskustelun avauksia.

Voittajatöissä esillä matkustus, yhteistyö ja arvot

(Vilmiina, 15)

Raati valitsi jaetulle ensimmäiselle sijalle 16-vuotiaan Olivian ja 15-vuotiaan Vilmiinan. Kysyimme heiltä teosten taustoista ja ajatuksista niiden takana.

Vilmiina kertoo, kuinka hänen työnsä lähti valokuvista, jotka edustavat muistoja matkoilta niin perheen kuin joukkuevoimistelutiimin kanssa. Työstä löytyy myös kuva hänen lempikohteestaan Pariisissa, Disneyland.

– Kädet kuvaavat sitä, kuinka EU-maat tekevät yhteistyötä. Maissa on paljon esimerkiksi samoja oikeuksia ja ne toimivat yhteistyössä. Muut kuvat kertovat, kuinka olen koko elämäni asunut EU-maassa, ja sen aikana matkustanut ja saanut muistoja sekä ystäviä. Jos Suomi ei olisi EU:ssa, kaikki oikeudet eivät välttämättä toteutuisi ja oma identiteetti voisi olla erilainen. Työn nimi on yhdessä EU:ssa, sanoo Vilmiina.

(Olivia, 16)

Olivian työssä näkyvä ajatuskupla edustaa hänen pohdintaansa EU:n mahdollisuuksista ja arvoista.

– Ajatuskupla kuvaa asioiden pohtimista, ja kuvasin sen sisään itselleni tärkeitä asioita kuten matkustelu, tasa-arvo ja sananvapaus. Olen matkustanut paljon ja koen sen aika helpoksi ja turvalliseksi EU-maissa. EU:n ulkopuolella oikeudet kuten sananvapaus eivät välttämättä toteudu samalla tavalla, sanoo Olivia.

Europe Direct -tiedotuspisteen vastaava, erikoissuunnittelija Katri Koivisto on vaikuttunut työssään kohtaamistaan nuorista. 

– Nuoret ovat hyvin perillä asioista. Matkustelu ja opiskelu on tärkeää nyt ja tulevaisuudessa. EU:n sisällä voi esimerkiksi hakea töitä ja saada siihen tukea. Koulujen vaihto-opiskelusopimukset ja ohjelmat kuten Erasmus sekä kansainväliset nuoriso-ohjelmat mahdollistavat liikkumista EU maiden välillä.

Kummatkin voittajat kokevat taiteen hyvänä keinona jäsennellä omia ajatuksia, mutta myös herätellä keskustelua. He pohtivat, kuinka taidetta on mielenkiintoista katsoa esimerkiksi artikkelien sijaan. Samasta aiheesta syntyy erilaisia tulkintoja, kuten tässäkin kilpailussa nähtiin.

Eurooppa-foorumi kannustaa keskusteluun ja vuoropuheluun

Keskustelemme nuorten kanssa, millaisia asioita he pohtivat ja kuinka he haluaisivat osallistua keskusteluun EU-asioista. Olivia pohtii esimerkiksi sitä, miten Britannian ero EU:sta vaikuttaa Suomeen ja suomalaisiin. Vilmiina mainitsee, kuinka tietoa olisi helppo saada esimerkiksi Instagramin välityksellä, ei ainoastaan äänestyksillä vaan antamalla mahdollisuus avoimiin kysymyksiin. 

Tästä on hyvää jatkaa keskustelua elokuussa Turun Eurooppa-foorumissa. Europe Direct Varsinais-Suomi on yksi ohjelmajärjestäjistä. Suurelle yleisölle foorumi järjestetään verkon välityksellä osoitteessa https://www.europeforum.fi.

Nuorten mielipiteitä ja keskustelun avauksia löytyy myös Eurooppa-foorumin videosta. Löydät sen täältä: https://www.youtube.com/watch?v=N3qSX-xPB98&

Foorumin ohjelman löydät tästä: https://www.europeforum.fi/ohjelma