Politiikan supervuoden suunta selkenee Turussa, jossa Eurooppa-foorumi kokoaa toista kertaa yhteen 29.–31.8.2019 politiikan ja talouden vaikuttajat. Oikeusvaltion, sisämarkkinoiden, sananvapauden ja demokratian tulevaisuus puhuttavat kansalaisia, joille uudet päättäjät esittäytyvät Turussa. Ohjelmajär-jestäjien määrä on lähes kaksinkertaistunut viime vuodesta, ja erillisiä tapahtumia on yli 40.
 

Turun Eurooppa-foorumi on vuosittainen poliittisen sesongin avaus, jossa pohditaan Suomen roolia Euroopassa ja Euroopan unionissa. Tapahtuma tarjoaa ajankohtaista EU-tietoa sekä edistää avointa, tutkittuun tietoon perustuvaa laajaa keskustelua kansalaisten ja päättäjien kesken. Vuoden 2018 Eurooppa-foorumin aikana järjestettiin yhteensä 30 tilaisuutta, joissa sadan asiantuntijan ja vaikuttajan kanssa keskusteli lähes 2000 kansalaista. Eurooppa-torin tapahtumiin osallistui lisäksi tuhansia kansalaisia.

www.europeforum.fi
#eurooppafoorumi #europeforum

Foorumin tilaisuudet järjestetään vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa, Turun kaupungin pääkirjaston Studiossa ja sisäpihalla sekä Vähätorin tapahtumalavalla. Kaikkia poliittisia nimiä ei ole kevään vaalien takia vielä voitu vahvistaa. Kirjaston sisäpihalle rakennetaan Eurooppa-tori, jossa on lyhyiden esitysten ohessa järjestöjen esittelypisteitä sekä mahdollisuus tavata EU-asiantuntijoita. Lisäksi kunkin foorumipäivän aikana järjestetään yleisölle avoin tilaisuus keskustella Euroopan unioniin liittyvistä asioista.

- Suomi ja suomalaiset tarvitsevat ajan ja paikan Eurooppa-keskustelulle, jossa me yhdessä määritämme omaa paikkaamme ja omaa tulevaisuuttamme osana Eurooppaa. Tarvitsemme Eurooppa-keskustelua, johon kaikki voivat osallistua. Eurooppa-foorumi löi itsensä läpi kansallisena tapahtumana viime kesänä, ja tänä vuonna tapahtuma on entistä suurempi ja laadukkaampi, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Torstaina 29.8. puhutaan taloudesta ja kansalaisvaikuttamisesta

Torstaina ja perjantaina Joessa käsitellään talousaiheita. Torstaina 29.8. Turku Science Park järjestää vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa taloustapahtuman ensimmäisen päivän, jossa teemana on EU:n sisämarkkinoiden tulevaisuus. Päivän pääpuhujina on uuden valtioneuvoston jäseniä. Päivän aluksi sisämarkkinoiden tulevaisuutta pohditaan yritysten näkökulmasta työryhmissä. Talouspäivien ensimmäisen päivän päättää suuri EU-keskustelu.

Torstaina kirjaston alueella ja Vähätorilla järjestettävien tapahtumien huippukohdissa Euroopan komission ja EU-parlamentin ohjelmissa europarlamentaarikot pohtivat kansalaisvaikuttamista EU:ssa. Muita aiheita ovat Afrikka-teema Suomen puheenjohtajuuskaudella, jonka keskusteluun osallistuu Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri, kaupunkien ja alueiden muuttuvat roolit ja Turun yliopiston kaupunkitutkimusohjelman, Kuntaliiton ja Euroopan alueiden komitean sekä Turun kaupungin ja Pohjoisen kasvuvyöhykkeen seminaarit.

Taloustapahtuman teemoihin johdattelevat myös kevään ja kesän aikana julkaistavat Tunnin Junassa -podcastit. Ensimmäisessä jaksossa vieraana on talouspäivien torstaista vastaavan Turku Science Park Oy:n toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen. Jakson voi kuunnella osoitteessa https://soundcloud.com/user-860545267.

Perjantain 30.8. teemana globaali murros

Perjantaina työmarkkinajärjestöt kokoontuvat taloustapahtuman toiseen päivään, jossa käsitellään globaalin talouden murroksia. EK ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitean työnantajaryhmän seminaarissa pohditaan tekoälyn ja digitalisaation haasteita ja mahdollisuuksia Euroopan unionille. TELA:n ja Eurooppanuorten tilaisuudessa keskustellaan, miten rakennetaan vakautta eurolle ja ihmisille epävarmuuden aikana Euroopassa. Pääpuhujana tilaisuudessa on ajatushautomo Bruegelin ekonomisti Nicolas Véron.

Turun yliopiston ”Future with Africa” -keskustelussa mukana ovat Pekka Haavisto ja Namibian yliopiston rehtori Kenneth Matengu. Komission ja parlamentin EU:n tulevaisuuskeskustelussa mukana on komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sekä tulevia europarlamentaarikkoja. Lisäksi luvassa on suomalaisten EU-tutkijoiden puheenvuoroja.

Pitkäaikainen EU-tutkija Helen Wallace osallistuu perjantaina Eurooppa-foorumin Esko Antola-luentoon. Luennon jälkeisessä keskustelussa mukana ovat hänen lisäkseen Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn, Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen johtaja Juhana Aunesluoma sekä Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila

Eurooppa-foorumi päättyy lauantaina 31.8. sananvapauteen – Nyt saa sanoa!

Lauantain huippukohtana on Eduskuntatutkimuksen keskuksen yhdessä Ylen, Helsingin sanomien, ja Turun sanomien kanssa järjestämä EU:n sananvapauskeskustelu. Lisäksi Väestöliitto järjestää seminaarin maahanmuutosta ja EU:n turvapaikanhakija- ja siirtolaisuuskysymyksistä. Eurooppa-torilla pohditaan myös älykkäitä innovaatioita ja alueen tulevaisuutta Europe Direct Varsinais-Suomen ja Varsinais-Suomen Liiton järjestämässä tilaisuudessa.

Eurooppa-foorumin ohjelma täydentyy kevään ja kesän aikana etenkin poliittisten nimien osalta.

Mobiilisovellus pitää sinut ajan tasalla Eurooppa-foorumista

Viime vuoden tapaan Eurooppa-foorumissa on käytössä mobiilisovellus, jonka kautta voi tapahtuman aikana paitsi tutustua foorumin ohjelmaan myös kommentoida EU-asioita, esittää puhujille kysymyksiä ja osallistua keskusteluun. Ennen foorumia sovelluksesta löytyvät aina Eurooppa-foorumin tuoreimmat ohjelma- ja puhujatiedot.

Löydät sovelluksen sovelluskaupoista nimellä Turun Eurooppa-foorumi. Sovellus toimii Android-, iOS- ja Windows-laitteilla. Tänä vuonna sovellus on kaksikielinen. Sovellus löytyy kaupoista 8.5. lähtien samalla kun vanha vuoden 2018 sovellus poistuu käytöstä.