Europaforum Åbo rf och Turun Sanomat ordnar en panel för riksdagspartierna lördagen den 31 augusti kl. 13.30 på Lilltorgets evenemangsscen. Till panelen som leds av Turun Sanomats ledarskribent Ari Niemi kommer Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo, Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho, Centerns riksdagsledamot Jouni Ovaska, SFP:s riksdagsledamot Sandra Bergqvist och Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki för att diskutera teman om Europa.

SDP, De gröna och Kristdemokraterna meddelar om sina representanter senare.

– Lördagens partiintervju mitt i det vackraste Åbo fulländar Europaforum Åbo. Evenemanget är en synlig plats och här kan de finländska partierna föra fram sina olika åsikter om Europeiska unionens framtida riktning, säger Väinö Kuusinen, projektchef för Europaforum Åbo.

Utöver partiintervjun ordnas under Europaforumet i Åbo fredagen den 30 augusti en frågetimme med den finländska kommissariekandidaten Jutta Urpilainen, ett offentligt hörande av stora utskottet, som i riksdagen svarar för Europaärenden och till sist får publiken höra regeringens EU-linjetal under ledning av Europaministern Tytti Tuppurainen.

Europaforumet arrangeras nu för andra gången i Åbo 29–31.8.2019. Antalet evenemang har fördubblats från föregående år: under de tre dagarna uppgår antalet separata evenemang till cirka 50 och till forumet kommer hundratals inflytelserika personer inom politik och ekonomi. Europaforumets evenemang är öppna för alla och avgiftsfria.

Se hela Europaforumets program här: www.europeforum.fi/ohjelma.

Populism, den arktiska dimensionen och de ungas klimatångest diskuteras

Europaforumet är på riktigt ett trespråkigt evenemang. Torsdagen den 29 augusti diskuterar man på svenska om populismens effekter i Europeiska unionen. I den diskussion som Kommuntorgets redaktionschef Dan Lolax leder deltar tidigare migrations- och europaminister Astrid Thors, professor Kimmo Grönlund, Svensk Ungdoms ordförande Frida Sigfrids och europarlamentarikern Ville Niinistö.

På torsdag ordnas en diskussion på engelska om transportnät och om praxis i TEN-T-strategin mellan Finland och Sverige. I diskussionen deltar Åbo stadsdirektör Minna Arve, europarlamentariker Henna Virkkunen, generalsekreterare Maria Nimvik Stern och Johan Hjelm, projektdirektör i Stockholms landskapsfullmäktige, biträdande enhetschef Philippe Chantraine från Europeiska kommissionen och statssekreterare Mikko Koskinen.  

Fredagen den 30 augusti diskuteras den arktiska dimensionen, då kommissionens ambassadör Jari Vilén berättar om den rapport som han berett på Jean-Claude Junckers uppdrag. I rapporten gestaltas riktlinjer för den arktiska politiken i den kommande kommissionen. I rapporten rekommenderas att en ny arktisk strategi utarbetas för EU, eftersom områdets ökade geopolitiska betydelse förorsakar tryck på EU att skapa hållbara och miljövänliga författningar.

Lördagen den 31 augusti ordnas en diskussion med ungdomar som behandlar de ungas klimatångest. I diskussionen deltar Jouni Keronen, verkställande direktör för Climate Leadership Coalition, europarlamentariker Ville Niinistö, Mette Hämeenaho, vice ordförande i Åbo ungdomsfullmäktige, Jukka Käyhkö, professor i geografi vid Åbo universitet och Atte Ahokas, känd på riksplan som klimatstrejkare.

Ladda ned gratis mobilapp och delta i diskussionen

På Europaforumet finns en mobilapp, via den kan man såväl läsa om forumets program och kommentera EU-frågor, ställa frågor till talarna och delta i diskussionen. Appen fungerar i Android-, iOS- och Windows-enheter och finns i appbutiken med namnet Turun Eurooppa-foorumi. Appen kan också laddas ned via evenemangets webbplats: www.europeforum.fi/app

Det är möjligt att följa Europaforumet i realtid via livesändningar. Livesändningarna finns under forumveckan på webbplatsen www.europeforum.fi/live. Inspelningarna kan ses också efter forumet. Dessutom finns på alla evenemangsplatser en infovägg, som uppmuntrar publiken att komma med kommentarer och ställa frågor under evenemanget.