Toista kertaa järjestettävän Turun Eurooppa-foorumin ohjelman kattauksessa näkyy politiikan supervuosi. Kahdet vaalit ja Suomen heinäkuussa alkava EU-puheenjohtajuus nostavat vaatimusta keskustella Euroopan tulevaisuudesta entisestään. Nyt jos koskaan on tilausta avoimelle, tutkittuun tietoon perustuvalle keskustelulle kansalaisten ja päättäjien kesken.

Ohjelma julkaistiin Turun yliopistolla Mauno Koivisto -salissa. Tilaisuuden avasivat Eurooppa-foorumi Turussa ry:n puheenjohtaja Anders Blom ja Turun kaupunginjohtaja Minna Arve. Arve painotti foorumin merkitystä nimenomaan kansalaiskeskustelun areenana. ”Miten saamme nuoret kiinnostumaan ja keskustelemaan Euroopasta?”, kysyi Arve yleisöltä. 

Vuoden 2019 ohjelman pääteemana on talous. Muina teemoina käydään läpi esimerkiksi eurooppalaista työnvälitystä, päätöksentekoa EU:ssa, ilmastopolitiikkaa, kuntien asemaa EU:ssa ja ei vähempää kuin EU:n tulevaisuutta. Lisäksi katsotaan myös mantereemme rajojen yli, kun ohjelmistossa käsitellään Kiinaa ja Afrikkaa.

Julkistustilaisuuden paneeleissa puhuttivat Brexit ja liittovaltio

Tilaisuudessa kuultiin myös korkeakoulujen paneeli. Anders Blomin moderoimaan paneeliin osallistui Turun yliopiston vararehtori Riitta Pyykkö, Åbo Akademin julkishallinnon professori Marko Joas ja johtava yliopettaja, kauppatieteen tohtori Liisa Kairisto-Mertanen Turun ammattikorkeakoulusta. Paneelissa puhutti etenkin Brexitin vaikutukset korkeakoulujen näkökulmasta. Dramaattisin visio toteutuisi, jos kaikki luodut korkeakoulujen väliset yhteydet ja rakenteet katoaisivat.

Tilaisuus päättyi eurovaaliehdokkaiden poliittiseen paneeliin, jossa toisiaan pääsivät haastamaan Sari Essayah (KD), Laura Huhtasaari (PS), Silvia Modig (Vas.), Ville Niinistö (Vihr.), Mauri Pekkarinen (Kesk.), Aura Salla (Kok.), Ida Schauman (RKP) ja Pekka Shemeikka (SDP).

Turun yliopiston tuleva rehtori Jukka Kola ja eurovaaliehdokkaat. Kuva: Iida Laurila

Paneelin moderaattori Markku Jokisipilä pyysi heti aluksi ehdokkaita kehumaan toisiaan ja toistensa puolueiden Eurooppa-linjoja. Keskustelua käytiin hyvässä hengessä, mutta kuitenkin vaalien lähestyessä sopivalla kiihkeydellä. Keskustelussa päästiin pohtimaan Euroopan unionin liittovaltiokehitystä ja sen kehittymisen puutetta, maahanmuuttoa sekä ilmastonmuutoksen torjumista. Paneelin lopuksi kommenttipuheenvuoron piti Turun yliopiston tuleva rehtori Jukka Kola, joka korosti nuorten kuulemista.

Turun Eurooppa-foorumissa on ohjelmaa nyt jo lähes tuplasti enemmän kuin viime vuonna. Kasvavan tapahtuman ohjelmaa päivitetään jatkuvasti aina elokuuhun saakka. Tavoitteena on, ettei yhdellekään turkulaiselle jää epäselväksi, että kaupungissa tapahtuu elokuun viimeisenä viikonloppuna. Ohjelman voi nyt myös löytää uudistuneesta Turun Eurooppa-foorumi  -mobiilisovelluksesta. Vuoden 2018 sovellus on poistunut käytöstä.