Eduskunnan suuri valiokunta järjestää osana Turun Eurooppa-foorumia julkisen kuulemisen Åbo Svenska Teaterin tiloissa perjantaina 31.8. klo 12.30–14.30. Kaksiosaisen tilaisuuden aluksi pääministeri Juha Sipilä puhuu Suomen tulevasta EU-puheenjohtajakaudesta sekä kauden aikana linjattavasta EU:n tulevaisuusstrategiasta. Katsauksensa jälkeen pääministeri vastaa yleisön kysymyksiin.

Tätä on Turun Eurooppa-foorumi:

  • Turun Eurooppa-foorumi on jokavuotinen politiikan ja talouden syyskauden avaus Suomessa. Se järjestetään ensimmäistä kertaa 30.8.–1.9.2018.
  • Foorumissa tapaavat ihmiset elämän eri osa-alueilta: poliittiset päättäjät, kansalaisjärjestöt, elinkeinoelämä, työmarkkinajärjestöt, asiantuntijat ja kansalaiset.
  • Eurooppa-foorumin aikana järjestetään yhteensä lähes 30 tilaisuutta, joissa keskustelee sata politiikan ja talouden huippuvaikuttajaa.
  • Seminaareissa, paneelikeskusteluissa, kyselytunneilla ja kansalaiskeskusteluissa käydään rakentavaa vuoropuhelua Euroopasta ja Euroopan unionin merkityksestä ja kehityksestä.
  • Tapahtumapaikkoja ovat Hansa-korttelin Thalia-tori, Åbo Svenska Teater, Radisson Blu Marina Palace, Turun pääkirjaston Studio ja Panimoravintola Koulu.

www.europeforum.fi

Tapahtuma Facebookissa

#eurooppafoorumi
#europeforum #turku

Pääministerin esiintymisen päätyttyä tilaisuus jatkuu suuren valiokunnan julkisena kuulemisena EU:n kauppa- ja kehityspolitiikasta.

– On tärkeää, että Euroopan unionista käytävä kansalaiskeskustelu aktivoituu ja monipuolistuu mentäessä kohti Suomen EU-puheenjohtajuuskautta. Tämä on näkynyt pitkin vuotta useissa yliopistoilla järjestetyissä keskustelutilaisuuksissa. Turun tilaisuus on erinomainen jatkumo tälle. Tulevan vuoden aikana EU:ssa on kyettävä käymään vahvaa arvoihin pohjautuvaa keskustelua ja pohdittava muun muassa sitä, kuinka EU kykenee säilyttämään entistä vahvemman yhtenäisyyden nopeissa globaaleissa muutoksissa, sanoo pääministeri Juha Sipilä.

– Olen todella mielissäni, että Eurooppa-foorumi järjestetään Turussa, joka on suomalaisen Eurooppa-keskustelun koti. Toivon, että foorumi muodostuu alusta asti kansalaiskeskustelun ja erilaisten toimijoiden keskusteluareenaksi. Foorumin valmistelu hyvin laajan verkoston kesken antaa tälle hyvän pohjan sekä sitoutumisen kestävän perustan rakentamiseksi vuosittaiselle foorumille, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Myös eurooppaministeri Sampo Terholla on perjantaina 31.8. kansalaisille avoin kyselytunti, jonka aiheina ovat muun muassa Brexit, maahanmuutto, ja EU:n tuleva budjetti. Ministerille voi lähettää etukäteen kysymyksiä sähköpostiosoitteeseen info@sininentulevaisuus.fi otsikolla ”Kysymys eurooppaministerille” tai Eurooppa-foorumin mobiilisovelluksen kautta: www.europeforum.fi/app.

Ministereistä Turun Eurooppa-foorumissa puhuvat lisäksi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) sekä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.). Puolueidensa puheenjohtajat Petteri Orpo (kok., valtiovarainministeri) ja Antti Rinne (sd.) kohtaavat kauppakeskus Hansan Thalia-torilla EU-aiheisessa väittelytilaisuudessa perjantaina 31.8. klo 16.30.

10 kirjoitusta Euroopasta pureutuu unionin haasteisiin ja mahdollisuuksiin

Kymmenen Euroopan unioniin ja Suomen asemaan siinä perehtynyttä vaikuttajaa kertoo näkemyksistään Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen tuoreessa julkaisussa 10 kirjoitusta Euroopasta. Puheenvuorossaan tutkijat kiteyttävät EU:n merkityksen historiassa ja nykypäivän haasteet sekä herättävät keskustelua EU:n tulevaisuudesta. Julkaisu ei ole kannanotto Euroopan unionin tai tietynlaisen integraatiokehityksen puolesta tai niitä vastaan vaan keskusteluavaus.

Turun Eurooppa-foorumin aiheisiin johdattava julkaisu on luettavissa osoitteessa: www.utu.fi/tef-keskustelupaperi.

Kaikille avoimet tilaisuudet kutsuvat keskustelemaan muun muassa EU:n talouspolitiikasta

Eurooppa-foorumin yhteensä lähes 30 tilaisuuden ja sadan puhujan sekä esiintyjän aihepiirit ulottuvat maahanmuutosta, sisämarkkinoiden kehittämisestä, EU-myyttien murtamisesta, kansalaisjärjestöjen merkityksestä EU-asioissa ja kansalaiskeskustelun lisäämisestä aina EU:n rooliin globaalina turvallisuuspoliittisena toimijana ja sen finanssi-, makrotalous- ja rakennepolitiikkaan.

SAK:n AKAVAn, STTK:n, EK:n ja Eurooppalaisen Suomen perjantaina 31.8. klo 15 alkaen järjestämässä tilaisuudessa ”Eurooppa odottaa uudistuksia – mihin Suomi on valmis?” keskustellaan toimenpiteistä, joita Euroopan unioni toisaalta suosittelee ja toisaalta vaatii Suomelta. Mihin Suomi on valmis, kun Eurooppa odottaa uudistuksia?

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen johdolla käydään lauantaina 1.9. kaikille avoin kansalaiskeskustelu Euroopan unionin arvoista ja tulevaisuudesta.

Lataa ilmainen mobiilisovellus ja osallistu keskusteluun

Tapahtumassa on käytössä mobiiliapplikaatio, jonka kautta voi paitsi tutustua foorumin ohjelmaan myös kommentoida EU-asioita, esittää puhujille kysymyksiä ja osallistua keskusteluun. Applikaatio löytyy sovelluskaupoista nimellä Turun Eurooppa-foorumi. Applikaatio toimii Android, iOS- ja Windows-laitteilla. Sovelluksen voit ladata myös tapahtuman sivujen kautta: www.europeforum.fi/app

Tervetuloa keskustelemaan!