Riksdagens stora utskott ordnar ett offentligt hörande som en del av Europaforum Åbo, som hålls under tiden 30.8.–1.9.2018. Hörandet äger rum i Åbo Svenska Teater (ÅST) fredagen den 31 augusti kl. 12.30–14.30. Tillställningen är tudelad. Först talar statsminister Juha Sipilä om Finlands EU-ordförandeperiod och EU:s framtidsstrategi. Efter sin översikt svarar statsministern på publikens frågor.

Detta är Europaforum Åbo:

  • Europaforum Åbo är ett årligt evenemang, som öppnar höstsäsongen av politik och ekonomi i Finland. Det arrangeras för första gången 30.8.–1.9.2018.
  • I forumet träffas människor från olika delområden: politiska beslutsfattare, medborgarorganisationer, näringslivet, arbetsmarknadsorganisationerna, experter och medborgare.
  • Under den tid Europaforum Åbo pågår arrangeras nästan 30 olika evenemang, där hundra politikens och ekonomins opinionsbildare diskuterar.
  • På seminarierna, i paneldiskussionerna och frågetimmarna samt i medborgardiskussionerna förs en konstruktiv dialog om Europa och den Europeiska unionens betydelse och utveckling.
  • Händelseplatserna är Thalia-torget i Hansa-kvarteret, Åbo Svenska Teater, Radisson Blu Marina Palace, Huvudbibliotekets Studio och Panimoravintola Koulu.

http://www.europeforum.fi/sv

Evenemanget på Facebook

#eurooppafoorumi
#europeforum #turku

Tillställningen fortsätter som ett offentligt hörande av riksdagens stora utskott om EU:s handels- och utvecklingspolitik.

- Det är viktigt att medborgardebatten om Europeiska unionen aktiveras och blir mångsidigare, när Finlands ordförandeperioden närmar sig. Genom året har detta kommit fram i flera diskussionstillfällen vid universiteten. Evenemanget i Åbo är en utomordentlig fortsättning på detta. Under det kommande året måste EU ha en värdediskussion och reflektera bland annat på hur EU kan behålla en starkare konformitet under snabba globala förändringar, säger statsminister Juha Sipilä.

- Jag är mycket glad över att Europaforumet arrangeras uttryckligen i Åbo, som utgör ett hem för den finländska Europadiskussionen sedan tidigare. Jag hoppas att forumet redan från början blir en diskussionsarena för olika aktörer och medborgardebatten. Evenemanget har förberetts på bred front, vilket bygger en stadig grund för ett årligt forum, säger Åbo stadsdirektör Minna Arve.

Också Europaminister Sampo Terho har en frågestund öppen för medborgare på fredagen den 31 augusti, med temat Brexit, invandring och EU:s kommande budget. Frågor till ministern kan du skicka på förhand till e-postadressen info@sininentulevaisuus.fi med rubriken ”Fråga till europaministern” eller via Europaforumets mobilapplikation: http://www.europeforum.fi/sv/app (på finska).

I Europaforum Åbo talar även utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen (Saml) och familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C). Partiledarna Petteri Orpo (Saml, finansminister) och Antti Rinne (SDP) debatterar om EU-teman vid Thalia-torg i Köpcentret Hansa, fredagen den 31 augusti kl. 16.30.

10 skrifter om Europa går på djupet med unionens utmaningar och möjligheter

Tio påverkare som är insatta i Europeiska unionen och Finlands position i den berättar om sina åsikter i den nya publikationen 10 kirjoitusta Euroopasta av Eduskuntatutkimuksen keskus vid Åbo Universitet. I sitt inlägg sammanfattar forskarna EU:s betydelse i historien tillsammans med dagens utmaningar, och väcker diskussion om EU:s framtid. Publikationen är inte för eller emot den Europeiska unionen eller en viss integrationsutveckling, utan en öppning till en diskussion.

Publikationen ger en inledning till Europaforumets teman och är läsbar på nätet på adressen www.utu.fi/tef-keskustelupaperi (på finska).

Öppna tillställningar lockar till diskussion bland annat om EU:s finanspolitik

Teman som behandlas i nästan 30 evenemang och av nästan hundra talare, sträcker sig från invandring, inre marknadens utveckling, medborgarorganisationernas betydelse i EU-affärer och medborgardebattens ökning till EU:s roll som en global säkerhetspolitisk aktör och EU:s finanspolitiska, makroekonomiska och strukturella politik.

FFC, Akava, STTK, EK och Eurooppalainen Suomi organiserar ett evenemang ”Europa väntar på reformer – vad är Finland redo för?” på fredagen den 31 augusti kl. 15, där det diskuteras om de åtgärder som EU rekommenderar för, och även kräver från Finland. Vad är Finland redo för när Europa väntar på reformer?

Under ledning av vice ordförande för Europakommissionen Jyrki Katainen förs en öppen medborgardiskussion på lördagen den 1 september om Europeiska unionens grundvärderingar och framtid.

Ladda ner mobilapplikationen gratis och ta del i diskussionen

Via mobilapplikationen kan man bekanta sig med forumets program, kommentera EU-ärenden, ställa frågor till talaren och ta del i diskussionen. Applikationen finns på finska i applikationsbutikerna på namnet Turun Eurooppa-foorumi. Applikationen fungerar i Android-, iOS-, och Windows-apparat. Den kan också laddas ner från evenemangets sida: http://www.europeforum.fi/sv/app

Välkommen att diskutera!

 

Nyckelord: